Beskära krukväxterna

För två år sedan så hade jag iiingen koll på växter överhuvudtaget. När jag vattnade mina krukväxter en gång per halvår kände jag mig duktig och generös. Well, under min trädgårdsutbildning insåg jag att det krävs lite mer än så för att vara generös mot sina växter. Nu byter jag faktiskt jord varje år och ger dem växtnäring varannan vecka under sommarhalvåret, som en bör.

Och nu så här i vårvintertid (februari-mars) när det kliar i fingrarna som allra mest, nu är det hög tid att beskära sina krukväxter. Jag har mest pelargoner hemma och en hel del från förra året som jag odlade själv från plockat frö. För att de inte ska bli långa och rangliga utan grena sig och bli mer kompakta så är det bara att ta i! Det kan kännas helt fel när en gör det, klippa i det växande gröna, framförallt med dem som är fina nu. Tänk framåt! En ska alltid försöka spara tre blad om det går, annars kan det också fungera med att spara bara ett eller två. Och titta, efter en vecka så kommer de, tecknen på att allt gått som det ska!

pelargon1Titta på den lilla till vänster om de två bladen och beskärningssåret, den lille är ny!

pelargon2Det bryter nytt i bladvecken. Om det blir stamskott och inte blad så ska man ta bort dem. 

För övrigt så får en ju en massa sticklingar också som jag tacksamt driver vidare. Nope, det är inga överraskningar för mina vänner vad de får för presenter inte 😉 Och pelargoner, ja, det kan en bara inte få för mycket av! Så nu är det bara att vattna på och byta jord så småningom!

Annonser

4 tankar om “Beskära krukväxterna

  1. Men hur vet en hur långt ner man ska klippa och vilka en ska klippa av? Är det bara att klippa lite random så där och hoppas på det bästa? Mina har nämligen blivit långa och skrangliga, vilket jag iofs gillar men tänker att blomman kanske inte mår allra bäst utav det?

    • Det beror nog lite på vilken höjd du vill att den ska ha. Om du vill ha en hög pelargon tänker jag att man kan toppa den bara, alltså ta bort toppskotten så att att tillväxten på höjden avstannar lite och den börjar bryta nytt. Om en vill ha en lägre och kompaktare pelargon så tar man i och beskär så långt ned en kan. Som jag skrev i inlägget, det är bra att spara två-tre blad, och ibland så är det det som avgör hur hårt en kan beskära. Det är alltid bra oavsett vilken höjd en vill ha att toppa den/beskära lite så den grenar sig och blir frodigare. Desto fler grenar desto mer möjlighet till blommor tänker jag 🙂 Det här är en bra bild tycker jag på en pelargon där de beskurit vid ett skott som på bilden börjat ta fart. Hoppas du fick svar, annars, fråga mer! 🙂

    • Hej! Nej, det gäller inte dem helt på samma sätt. De kan toppas några gånger under tillväxten, men ska inte beskäras hårt. Däremot när de rotat sig ordentligt så ska en byta jord, och de borde de har gjort för ett bra tag sedan faktiskt. Så toppa dem och byt jord är mitt tips! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s