Zombieinstruktionen

Eller mer vanligt uttryckt, Lathunden. Nu är den ”klar”. Det ser inte mycket ut för världen men den kommer att betyda så himla mycket i sommar när jag jobbar heltid, undervisar någon kväll i veckan och har odlingen i full gång.

”Men är det inte lite överambitiöst? Hur svårt kan det vara, det är väl bara att pilla ner lite frön?!” Ja, det skulle man exempelvis kunna tycka. Jag är dock funtad så att är det inte lite ambitiöst, utmanande och någonting jag kan lära, då är det inget kul! Jag vill ha något att bita i, klura på och att konstruera. Och det här var inte så lite att bita i! För mig är det självklart att odla ekologiskt och därför har jag tittat på olika ekologiska odlingsmetoder. Det finns så mycket jag kan berätta men ska välja mina tankar med omsorg och tydlighet.

odlingsplan

Först så vill jag se till att odlingen får en bra växtföljd, så att inget odlas på samma ställe flera flera år i rad och jorden därmed riskerar att bli jordtrött eller få bestående skadedjur. På den här lotten vet jag ytterst lite om vad som odlats vart och har därför fått utgå från det lilla jag vet. Och då vill jag se vad som passar att odla efter en tidigare kultur. Till exempel så får potatisen sättas i det gamla jordgubbslandet, enligt vad jag lärt mig är en bra växtföljd. Jag vet att det har odlats mycket potatis i lotten så därför får potatisen den nya platsen (jordgubbslandet) så den garanterat inte odlas på samma yta igen. Typ så.

Nästa steg är att på ett ungefär få en och samma växtfamilj på samma bädd, på grund av deras närande eller tärande egenskaper. Men jag vill även samodla olika grödor med sådana växter som kan hjälpa dem att hålla ohyra borta, eller dra upp näring till den andra grödan genom sina olika rotdjup. Så därför kombinerar jag exempelvis purjolök med jordgubbar då de växer bra tillsammans, även om de är från helt olika växtfamiljer. Och efter detta så vill jag på ett ungefär uppskatta mängden plantor jag behöver driva upp, hur mycket som får plats och beräkna det utifrån planterings- och radavstånd.

Jaa, sådär har jag dividerat hit och dit. Så detta lilla färgglada A4-ark är bara toppen av ett isberg av insamlad information och överväganden. Allt är inte enligt konstens alla regler, men åh så skönt det är att ha klart en grundplan som det sedan bara är att följa! Nu får det blir såhär, och nästa år om jag är kvar där så får jag se hur det gått och växla bäddar utifrån detta. Och sen på allt det här, så får vi ju se hur mycket som kommer upp och växer till sig av allt det som jag ska så. En vet aldrig vad som händer, det återstår att se! 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s