Sommarsemester i Malmö, Köpenhamn och Berlin

Hej! Såhär i slutet på året så passar det väl bra att tänka tillbaka på året som gått?! Men först tänkte jag delge er min botaniska del av semestern. Jag började min resa till Malmö och mötte en lustig gran (kaktus?) i en del av Folkets park, bra start!

IMG_1509

Vidare gick färden mot Pildammsparken som hade en hel del att erbjuda! Till en början en gång mellan träd och grenar, susande pilträd och klätterträd för de vågade.

IMG_1510IMG_1514IMG_1517

Och denna korridor av, som jag minns det, bok. Så högt, så långt. En kände sig lite liten på jorden. En lång diskussion dök upp om beskärningen av detta. Jag försökte hävda i min profession om liftar och stora maskinella beskärningssågar. Christian gissade på giraffer. Malmö kommun lär ju sitta inne på sanningen.

IMG_1521

Vi spatserade igenom blomstergången vid Margaretapaviljongen samt Drottning Silvias rosenträdgård. Jag måste dock säga det, att det var ovanligt oskött! Otroligt mycket ogräs i rabatterna. Men helheten var ju fin.

IMG_1522 IMG_1524

Nästa stopp på resan var Köpenhamn. Där hittade en rosor vid var och varannan ytterdörr! Så himla enkelt och fint. Borde anammas överallt!

IMG_1534

Vi gick naturligtvis till Assistens kyrkogård och möttes återigen av pampighetens växter.

IMG_1550

Det var lummigt och fint, och ganska vilt på sina håll.

IMG_1553

De hade en helt annan idé om hur en kan formklippa häck och hur en kan plantera på gravplatser. Very interesting!

IMG_1555 IMG_1559 IMG_1560

Efter detta begav vi oss till Christiania, ett måste. En får inte fota där egentligen men den här bilden tror jag inte det är någon som kommer att åtala mig för. Såhär har jag också tänkt på hur en kan bygga staket, blev peppad.

IMG_1571

Nästa anhalt på den botaniska resan blev Charlottenburgs slott i Berlin!

IMG_1620 IMG_1622 IMG_1626

Besvikelsen var till en början stor! Så fjuttigt med växter för ett så ståtligt palats! Antar att det var FORMEN på trädgården som var det speciella, de tidstypiska mönstren, men jag ville se spännande växter och dränkas av färgsprak. Vad är väl en bal på slottet? Vi gick vidare in i parken…

IMG_1629

Längre in i parken fanns det iallafall lummighet, stigar och vrår. Det finaste var nog ändå den igen-algblommade lilla bäcken som stod helt still och Emelies tåskor som råkat plocka klöver.

IMG_1630

En annan dag åkte vi till Prenzlauer för att köpa morgonlatte till mig och på vägen därifrån hittade vi stadsodlingar. Precis såhär som jag tänkt på hur en borde utnyttja sådana ytor i staden. Heja!

IMG_1632 IMG_1633

Sist, men inte minst, så åkte vi till Botaniska trädgården 🙂 Som ett barn på julafton var jag tvungen att name-droppa en massa växter för min syster som var lagom intresserad. Ända tills vi kom in i växthusen, då blev jag tyst, där kunde jag inte många namn nämligen.

IMG_1704 IMG_1708

IMG_1722 IMG_1723 IMG_1730 IMG_1742

Banan! En växt jag kunde, hehe. Så rolig blomma den har! Svettiga gick vi ut och hittade en blank damm med massa grodor i samt en väldigt uppstyrd trädgård. Vi orkade inte gå igenom hela parken men en lagom titt blev det.

IMG_1747 IMG_1751 IMG_1752 IMG_1754

Auf wiedersehen!

Annonser

6 tankar om “Sommarsemester i Malmö, Köpenhamn och Berlin

  1. Men! Var ni inte i Prinzessin garten när ni var i Berlin!? Då är det bara att åka tillbaka nästa sommar, bättre ställe finns inte.

  2. Oh ja! I somras odlade jag sjukt mycket, hade ett land på typ 200 kvadrat plus en odlingslimpa till squashen. Håller också på att bygga ett växthus, det är dörrarna och typ 3 glasrutor som saknas. Och inredningen såklart. I år vill jag komma igång med växthuset, bygga en varmbänk och göra en till odlingslimpa. Du borde komma hit och hänga och odlingsnörda lite.

    • Åh det låter fantastiskt. Ja jag borde verkligen hälsa på!! Spännande med växthus och varmbänk, då kan du ju förlänga säsongen lite åt båda hållen. Har du några bilder? Kan du inte skicka några på fb eller så? Vore kul att se! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s