Summering; Odlingssäsongen 2014

Det har varit en lärorik första odlingssäsong. Innan jag fick tag på den här lotten längtade jag efter att få hugga i, göra om efter eget huvud, odla allt jag kände för och prova mig fram. Det blir aldrig som en tänkt sig, men det blev något.

vallmo

I början på säsongen är en så otroligt otålig och vill allt, och sen kommer verkligen ALLT på en gång och en hinner inte med någonting känns det som. Jag var beredd på en hel del men hade såklart ingen aning om HUR, alltså på vilket sätt. Så här blev det:

palmkål

Mina sådder blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag har varit bortrest en hel del, väldigt mycket kom inte upp, tog hundra år att växa på sig pyttelite och blev svårrensat med allt ogräs i kring eller blev uppätna. Jag har under säsongen fått tips om att förgro det mesta så att en sätter ut rejäla plantor som kan stå emot angrepp bättre. Ska prova det!

täckodlingpotatis

Jorden har inte varit så snäll mot mig heller. Eftersom jorden är som cement och såklart full med ogräsfrö så har det varit både svårt att rensa och hårt att så och plantera i. Jag ska nog köpa mig en hel del jord och framförallt gödsel nästa säsong, ett ytlager och sedan täckodla så mycket jag bara kan.

kålrabbi

Kålrabbin som var så fin ett tag, sedan blev den snigelmat

Sniglarna också ätit friskt på många plantor, som kålrabbi, grönkålen och basilikan. MEN nu vet jag vad de gillar och vad de inte alls går på. Gurka, potatis, lök, bondböna, pumpa, tomat och morot har sniglarna inte alls varit intresserade av. Så nästa år blir det mer av det.

pumpa1bondbönor

En sak som är bra som jag inte hade kunnat veta innan, det är att jag nu vet VAR det finns perenner och inte. Det var mycket fler luckor än jag kunnat ana när tulpanerna stor i full blom i våras. Men allteftersom de vissnade ner så kom det upp en del perenner men ändå väldigt mycket mindre än jag trodde. Jag har planterat några nya och gjort om en hel del i rabatterna, men jag kan få plats med väldigt mycket härliga sommarblommor nu när jag vet var luckorna finns.

sommarkänsla

Jag haft några bygg- och anläggningsprojekt på gång. Först fick jag i ordning röda lådan till sallat, sedan purjo- och jordgubbsrabatten. Jag tog också bort all praktlysing (hallelulja!) och placerade dit stjärnflocka och trött syrenhortensia (som hade väldigt lite finrötter). Till sist tog jag bort en grupp med trädgårdsgullris (vilket jag inte berättat för er än) framför en kornell som stått och skymt, och så satte jag dit en större sort av tusensköna tillfälligt. Ingången/ingångarna med varsin rundel av syren är på gång, den första blev för stor och så gick det inte att gräva ned den så djupt, så jag måste trixa lite. Men lite har jag ju fått gjort i alla fall!

kornelltusensköna

En annan sak är att det är rätt tufft att ha ett arbete som jag har där jag är utomhus hela dagarna och arbetar fysiskt. Jag var beredd på att jag skulle ha väldigt lite ork över men jag behöver komma till lotten oftare. Därför kan jag börja åka till lotten på en gång efter jobbet för att både bara vara och fixa lite. Så att det blir något litet gjort i princip varje dag, plus att jag får kontroll över hela maskineriet. I somras åkte jag ungefär varannan kväll men det var lite för tufft vissa plantor att stå i sommarens extrema hetta och inte få vatten varje dag. Det här är nog den svåraste biten, men jag tror också det blir roligare om en är där oftare, att småfixa lite istället för alla måsten som annars byggs upp till helgen. Det är ju det här jag drömmer om för framtiden, att bo där jag odlar av just denna anledning.

basilika

På tal om det, att odla där en bor, på balkongen och innergården har jag inte varit så ambitiös. Jag har haft lite tomatplantor och basilika i princip, och en massa krukväxter på balkongen. I rabatten har jag bara haft persilja, vilken jag fortfarande i december kan skörda av tack vara plusgraderna. Det har inte varit stor produktion i år men jag ska odla mer där nästa år, basilikan trivdes som fisken i österläge och utan sniglar. Det var ju ändå bra att veta.

tomatskörd

Lärdomar och konkreta förbättringar till nästa år blir:

 • Förkultivera de flesta grödor
 • Förkultivera mycket mer än jag tror går åt, allt kommer inte upp
 • Förkultivera i omgångar, ett tiotal frön av varje sort en gång i veckan
 • Sätt ut stora och starka plantor
 • Satsa mer på ”säkra kort” vad gäller plantor som sniglarna inte äter på
 • Följa snigelplanen jag hittat på nätet om att täckodla trots mycket sniglar
 • Täckodla så mycket som möjligt, ta en bädd i taget, samla material från jobbet om det går
 • Näta in bärbuskar
 • Näta in kål från början, inte ha dem utspridda utan de placeras i grupp
 • Sätta plast som en kåta runt tomatplantorna när de också etablerat sig på platsen och därmed skapa längre mikroklimat än bara i starten
 • Åka till lotten varje dag på en gång efter jobbet för att vattna och fixa lite, åker jag hem först orkar jag inte komma iväg sen
 • Köpa långt munstycke till vattenslangen för att kunna punktbevattna allt, och inte behöva vattna över hela lotten för då får sniglarna mer fart i sitt slem mellan bäddarna
 • Förkultivera och plantera ut mycket sommarblommor, mer än jag tror går åt!
 • Odla främst örter på balkongen och i rabatten

Det var det!

njutlotten

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s